FAQ – Veel gestelde vragen

Heeft een katoenen mondkapje wel zin?

De vraag gaat rond of deze niet-medische mondkapjes wel zin hebben. Ze beschermen natuurlijk niet zó goed als professionele mondkapjes maar hebben zeker zin. Ze voorkomen namelijk dat iemand die corona heeft maar het nog niet merkt, virusdeeltjes verspreidt. Deze verspreiding vindt plaats via de neus en mond. Hierbij denk je natuurlijk aan hoesten of niezen, maar deze verspreiding kan ook al plaats vinden door te praten of te lachen. Als je vervolgens met je hand aan je mond of neus zit, kan je deze virusdeeltjes onbedoeld weer achterlaten op een deur, winkelwagentje of liftknop. Op deze manier komen ze dus bij de volgende terecht, wat we willen voorkomen. Met een mondkapje bescherm je dus jezelf, maar ook een ander!

Remask merk duurzaam mondkapje

Wat is een goed mondkapje?

Je kunt niet zomaar alles gebruiken als mondkapje. Je ziet veel foto’s rondgaan van mensen die een theedoek, sok of feesthoedje gebruiken om voor hun mond te doen. Dit laat echter veel te veel virusdeeltjes door. Maar wat is dan wel geschikt?

Bij het aanschaffen van een mondkapje is het belangrijk dat je voor een mondkapje kiest dat goed afsluit rond de neus en mond. Hierdoor kan het virus bij niezen of hoesten niet via een omweg naar buiten glippen. Daarnaast is het belangrijk dat het mondkapje is gemaakt van fatsoenlijk materiaal. Je moet er dus niet doorheen kunnen kijken. Wat met het oog een piepklein gaatje lijkt, is voor het virus een gigantisch gat om zich verder te verspreiden. Geschikte mondkapjes zijn de niet-medische mondkapjes zonder filter en de herbruikbare, wasbare mondkapjes. Met een wasbaar mondkapje, die je op 60 graden moet wassen, weet je zeker dat je bent voorzien van een schoon mondkapje! Deze katoenen mondkapjes zijn vaak ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleuren of printjes. Een extra pluspuntje: ze zijn herbruikbaar en dragen dus bij aan een schoner milieu!

Niet een té goed mondkapje

Met deze informatie ben je al goed op weg naar een geschikt mondkapje. Let wel op: zorg dat je geen professioneel mondkapje gebruikt! Deze zijn uitsluitend bedoelt voor mensen in de zorg. Deze mondkapjes zijn gecertificeerd en kan je herkennen aan een Nederlands of Europees nummer zoals ‘NEN-EN-149’. Je wil natuurlijk niet dat je een mondkapje wegkaapt die bedoeld is voor diegene die ze het hardst nodig hebben, zoals een held in de zorg. Let er dus op dat je een mondkapje aanschaft die puur bedoeld is voor eigen dagelijks gebruik.

Bedek zowel je mond als neus

Herbruikbaar dus goed voor de portemonnee

Was je handen voor en na gebruik

Regelmatig wassen op 60º

Reduce Reuse Remask

Hoe draag je een herbruikbaar mondkapje?

Het mondkapje op doen:

  1. Was je handen minimaal 30 seconden met water en zeep of een op alcohol gebaseerd reinigingsmiddel.
  2. Het masker moet de neus, mond en kin bedekken – zorg ervoor dat de ruimte tussen de huid en het masker zo klein mogelijk is.
  3. Het is belangrijk dat u uw masker niet aanraakt terwijl je je tussen veel mensen bevindt, aangezien de buitenkant van het mondkapje mogelijk virale druppels kan ophopen.

Het mondkapje af doen:

  1. Doe het mondkapje af door de achterkant vast te houden zonder de buitenkant van de voorkant aan te raken.
  2. Leg het mondkapje in een gesloten wasmand of container
  3. Was je handen minimaal 30 seconden met water en zeep of een op alcohol gebaseerd reinigingsmiddel.

Hoe maak je een herbruikbaar katoenen mondkapje schoon:

  1. Leg het mondkapje in de wasmachine of was het handmatig af met wasmiddel.
  2. Droog het in de droger.
  3. Nu is het gedesinfecteerd en klaar voor hergebruik!

Remask is partner van:

MVO Nederland partner
Wij zijn een social enterprise

Remask is onderdeel van Retulp Production BV.
© 2022 Remask.nl