Herbruikbare mondkapjes: welke zijn goed en welke niet?

Herbruikbare mondkapjes welke zijn goed en welke niet

Als je op straat om je heen kijkt zie je het steeds meer: mensen met mondkapjes op. In Nederland was dit eerder totaal onbekend en nu zie je ze in alle vormen en maten verschijnen. Ook worden ze vanaf 1 juni verplicht in het openbaar vervoer. Mensen kopen ze of maken ze zelf. Toch zijn er grote verschillen tussen “goede” en “niet-goede” mondkapjes. Zorg er dus voor dat je niet alleen een fancy mondkapje hebt, maar ook een geschikte!

Hieronder lees je waar je zoal op moet letten.

Een goed mondkapje

Je kunt niet zomaar alles gebruiken als mondkapje. Je ziet veel foto’s rondgaan van mensen die een theedoek, sok of feesthoedje gebruiken om voor hun mond te doen. Dit laat echter veel te veel virusdeeltjes door. Maar wat is dan wel geschikt?

Bij het aanschaffen van een mondkapje is het belangrijk dat je voor een mondkapje kiest dat goed afsluit rond de neus en mond. Hierdoor kan het virus bij niezen of hoesten niet via een omweg naar buiten glippen. Daarnaast is het belangrijk dat het mondkapje is gemaakt van fatsoenlijk materiaal. Je moet er dus niet doorheen kunnen kijken. Wat met het oog een piepklein gaatje lijkt, is voor het virus een gigantisch gat om zich verder te verspreiden. Geschikte mondkapjes zijn de niet-medische mondkapjes zonder filter en de herbruikbare, wasbare mondkapjes. Met een wasbaar mondkapje, die je op 60 graden moet wassen, weet je zeker dat je bent voorzien van een schoon mondkapje! Deze katoenen mondkapjes zijn vaak ook nog eens verkrijgbaar in verschillende kleuren of printjes. Een extra pluspuntje: ze zijn herbruikbaar en dragen dus bij aan een schoner milieu!

Herbruikbare mondkapjes welke zijn goed en welke niet voorbeelden

Niet een té goed mondkapje

Met deze informatie ben je al goed op weg naar een geschikt mondkapje. Let wel op: zorg dat je geen professioneel mondkapje gebruikt! Deze zijn uitsluitend bedoelt voor mensen in de zorg. Deze mondkapjes zijn gecertificeerd en kan je herkennen aan een Nederlands of Europees nummer zoals ‘NEN-EN-149’. Je wil natuurlijk niet dat je een mondkapje wegkaapt die bedoeld is voor diegene die ze het hardst nodig hebben, zoals een held in de zorg. Let er dus op dat je een mondkapje aanschaft die puur bedoeld is voor eigen dagelijks gebruik.

Heeft dit dan wel zin?

De vraag gaat rond of deze niet-medische mondkapjes wel zin hebben. Ze beschermen natuurlijk niet zó goed als professionele mondkapjes, maar hebben zeker zin. Ze voorkomen namelijk dat iemand die corona heeft maar er nog niks van merkt, virusdeeltjes verspreid. Deze verspreiding vindt plaats via de neus en mond. Hierbij denk je natuurlijk aan hoesten of niezen, maar deze verspreiding kan ook al plaats vinden door te praten of te lachen. Als je vervolgens met je hand aan je mond of neus zit, kan je deze virusdeeltjes onbedoeld weer achterlaten op een deur, winkelwagentje of liftknop. Op deze manier komen ze dus bij de volgende terecht, wat we willen voorkomen. Met een mondkapje bescherm je dus jezelf, maar ook een ander!

Remask is partner van:

MVO Nederland partner
Wij zijn een social enterprise

Remask is onderdeel van Retulp Production BV.
© 2022 Remask.nl