Mondkapjes zijn nu ook in Nederland nodig

Mondkapjes zijn nu ook in Nederland nodig

Aangezien Nederland blijft bijdragen aan de beperking van de verspreiding van COVID-19 in het kader van de wereldwijde pandemie, zullen nieuwe regels worden gehandhaafd naarmate het land langzaam heropent. Tijdens de persconferentie over het coronavirus, gehouden op woensdag 6 mei, kondigde premier Rutte en Minister de Jonge van volksgezondheid een aantal basisregels aan voor de komende weken en maanden.

Vanaf 1 juni 2020 zullen niet-medische mondkapjes verplicht zijn tijdens het openbaar vervoer. Nederland is zowel een zeer dichtbevolkt, als een hoogontwikkeld land, waarin vervoer een sleutelfactor is voor de economie. Hoewel inwoners de instructie hebben gekregen om alleen te reizen als dat echt nodig is en hierbij de spits te vermijden, is het voor Nederlanders bijna onmogelijk om de 1,5 meter afstand te behouden.

Mondkapjes zijn nu ook in Nederland nodig - voorbeeld

Terwijl Nederland zich voorbereidt op de nieuwe forenzen levensstijl die een mondkapje zullen gaan dragen, is het essentieel om de nadelen van medische wegwerp mondkapjes te begrijpen.

  1. In de eerste plaats zijn medische mondkapjes gereserveerd voor gezondheidswerkers en andere medische hulpverleners. Helaas is er een ernstig tekort aan deze persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM), inclusief wegwerpmondkapjes voor medisch personeel. Het grote publiek wordt dan ook uitdrukkelijk afgeraden deze aan te schaffen.
  2. Ten tweede vormt ongepast afvalbeheer van de wegwerpmondkapjes een veiligheidsrisico. Naarmate het wegwerpbare afval toeneemt, neemt ook het risico op verspreiding van het zeer besmettelijke virus toe.
  3. Mondkapjes zijn nu ook in Nederland nodig wegwerp masker utrecht

    A single-use face mask improperly disposed along the canal of Castle De Haar in Utrecht, the Netherlands. (Lauren Quiros/Retulp)

    Ten derde: wegwerpmondkapjes zijn niet duurzaam. Omdat andere landen ze verplicht hebben gesteld bij het verlaten van het huis, beginnen de gevolgen voor het milieu een zware tol te eisen. Wegwerphandsoenen en -maskers zijn een zichtbare doorn in het oog en kunnen de sanitaire systemen verstoppen en op deze manier bijdragen aan het probleem van micro plastische vervuiling. Aangezien PBM’s op de verkeerde manier worden weggegooid en na verloop van tijd worden blootgesteld aan de natuur, zal het materiaal in kleinere stukjes afbreken en meer verwoesting veroorzaken. Niet alleen zal de lokale fauna negatief worden beïnvloed, maar ook alle waterwegen, zoals kanalen en rivieren, wat uiteindelijk zal leiden tot de verdere vernietiging van onze kwetsbare oceaan. Terwijl we doen wat nodig is om de verspreiding van COVID-19 in Nederland te vertragen, is het belangrijk te kiezen voor de optie die niet alleen de menselijke gezondheid ten goede komt, maar ook die van de planeet. Gelukkig hebben veilige en herbruikbare mondkapjes een groot aantal voordelen! Meer over deze voordelen en stappen om jezelf beter te beschermen, vind je hier.

Remask is partner van:

MVO Nederland partner
Wij zijn een social enterprise

Remask is onderdeel van Retulp Production BV.
© 2022 Remask.nl