Over Remask en waarom herbruikbare mondmaskers

Remask is een onderdeel van Retulp Production BV. Retulp is opgericht met het doel om wegwerpplastic tegen te gaan door alternatieven aan te bieden. Zo wordt er met onze herbruikbare drinkflessen en thermosflessen voor gezorgd dat er minder plastic in de oceanen belandt.

Tegenwoordig is er een nieuw opkomend probleem: mondkapjes. Enerzijds is er een tekort van in de zorg, anderzijds is het een nieuwe bron van afval. Deze wegwerpmondkapjes belanden helaas vaak in de natuur, zoals op straat of in de grachten. Dit veroorzaakt een nieuwe afvalberg. Door herbruikbare en wasbare mondkapjes aan te bieden, wordt dit afvalprobleem tegengegaan. De mondkapjes zijn niet alleen goed voor jezelf en voor de planeet, maar ook voor een ander.

Wegwerpcultuur en plastic-schijnoplossingen

Als we de plastic-crisis willen oplossen moeten we af van de wegwerpcultuur. Toch houden bedrijven met plastic-schijnoplossingen deze cultuur in stand. De echte oplossing zijn verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn. Reclycling, Bio plastics en Papier ipv plastic zijn schijnoplossingen.

Veel bedrijven komen met schijnoplossingen, zodat ze door kunnen gaan met ‘business as usual’.

Lees meer over schijnoplossingen en wat moet er dan wel gebeuren

Schijnoplossing: Recycling

Bedrijven en overheden stampen recycling bij ons erin als DE oplossing. Een deel van het plastic afval dat burgers gescheiden inzamelen, komt terecht in landen als Maleisië op illegale stortplaatsen. Van recycling is nauwelijks sprake. Sinds China in 2018 de poorten sloot voor de import van afvalplastic, stapelen de problemen rond hergebruik zich op. De belangrijkste oorzaken: de hoeveelheid afvalplastic blijft toenemen, er is te weinig recyclingcapaciteit en er is geen controle op de handel.  Plastic verdwijnt daardoor voor het overgrote deel op stortplaatsen of in het milieu. Dat iets recyclebaar is, betekend niet dat het ook gerecycled wordt. Meer dan 90% van al het geproduceerde plastic is nooit gerecycled. Als plastic wel gerecycled wordt, wordt het meestal ‘gedowncycled’. Het wordt steeds omgezet in een product van lagere kwaliteit, totdat het alsnog in de verbrandingsoven verdwijnt.

Schijnoplossing: Papier

Plastic rietjes vervangen door papieren rietjes, kledingwinkels die je een papieren tas meegeven in plaats van een plastic tas; steeds meer bedrijven vervangen hun plastic wegwerpproducten door papier. Er is lang niet voldoende gerecycled papier om aan de enorme vraag te voldoen. En dus wordt er wereldwijd enorm veel bos gekapt voor de productie van verpakkingen, tissues en toiletpapier. Als bedrijven hun verpakkingen van plastic gaan vervangen door papier, dan zal de druk op onze bossen nog verder toenemen.

Schijnoplossing: Bioplastic

Wat is bioplastic nou eigenlijk? Bioplastic zijn plastics gemaakt van natuurlijke grondstoffen, zoals maïs, terwijl ‘gewoon’ plastic gemaakt is van olie. En sommige van die bioplastics zijn composteerbaar. Maar zelfs composteerbaar bioplastic breekt alleen maar af onder de juiste (industriële) omstandigheden. In de natuur gedraagt bioplastic zich net zo als ‘gewoon plastic’. Een schildpad stikt er net zo goed in.

Wat moet er dan wel gebeuren?

Het onderliggende probleem is onze wegwerpcultuur. We gebruiken een plastic verpakkingen enkele seconden, terwijl het gemaakt is om honderden jaren te blijven bestaan. Als we dit probleem echt willen oplossen, moeten we anders gaan kijken naar hoe we producten aangeleverd krijgen en gebruiken. Bedrijven spelen hierin een cruciale rol. Zij houden de wegwerpcultuur in stand door in te zetten op bovenstaande schijnoplossingen. Terwijl de echte oplossing voor handen ligt; verpakkingen die hervulbaar of herbruikbaar zijn.

De kernwaarden en gezichten van Retulp

Wij worden gedreven door liefde voor onze blauwgroene planeet. We willen mens en milieu beschermen tegen vervuiling door single-use plastics. Vol energie richten we ons op resultaat: Om de plastic soep bij de bron aan te pakken en single-use plastics terug te dringen inspireren wij met aantrekkelijke herbruikbare alternatieven. In ons werk laten we ons leiden door de volgende kernwaarden.

Betrouwbaar

Wij leggen afspraken vast en komen onze afspraken na.

Betrokken

Wij laten merken dat we blij zijn met onze belangrijkste partners en geven ze veel aandacht.

Innovatief

Wij zijn vooruitstrevend en niet bang om fouten te maken.

Milieubewust

Wij streven naar een wereld met minder afval.

Een bescherming voor ons maar een bedreiging voor de natuur

Het begint steeds meer op te vallen dat er naast plastic flesjes, bekers en blikjes nu ook veel plastic handschoenen en mondkapjes op de straat te vinden zijn. Mensen willen na gebruik snel weer van de materialen af en gooien deze dan weg op plekken waar ze niet thuishoren, waardoor een nieuwe afvalberg wordt gevormd. Niet alleen de lokale natuur wordt negatief beïnvloed, maar ook alle waterwegen, zoals kanalen en rivieren, wat uiteindelijk zal leiden tot de verdere vernietiging van onze kwetsbare oceaan.

Door herbruikbare mondkapjes te gebruiken in plaats van wegwerpvarianten, ontstaat er minder afval en wordt er minder schade aangericht aan de natuur. Bescherm dus jezelf, een ander en de planeet door een herbruikbaar mondkapje te gebruiken!

Remask is partner van:

MVO Nederland partner
Wij zijn een social enterprise

Remask is onderdeel van Retulp Production BV.
© 2022 Remask.nl