Wasbare stoffen mondkapjes test
Mondkapjes zijn in steeds meer landen verplicht op drukke plaatsen, in winkels en in het openbaar vervoer. Je bent meestal vrij om te kiezen wat voor gezichtsbescherming je draagt, zolang neus en mond maar bedekt zijn. Toch zijn er wel degelijk grote verschillen. Wetenschappers onderzochten 10 verschillende niet medische mondkapjes op functionaliteit en kwamen tot de volgende uitslag:
- Mondkapje met polypropyleen en katoen
- Mondkapje met polypropyleen
- Katoenen mondkapje met touwtjes
- Dubbellaags katoenen mondkapje met touwtjes
- Zelf genaaid mondkapje
- Mondkapje met enkel laagje katoen
- Gevouwen katoenen mondkapje
- Gebreid mondkapje
- Bandana
- Nekband (soort sjaal)
Zo test je binnen een seconde of je mondkapje goed werkt
“Een goede test doe je door het masker op te zetten en vervolgens een kaars uit proberen te blazen”, legt Natasha uit. Als je de kaars niet zomaar uit kunt blazen, doet je mondkapje goed z’n werk. Dit betekent dat de lucht die je uitademt niet gemakkelijk door het mondkapje komt.
Belangrijk om op te letten: zorg dat het kapje goed afsluit, zodat het virus, mocht u niezen, niet via een omweg naar buiten glipt. En kies uiteraard geen kapjes van materiaal waar u dwars doorheen kunt kijken.
Behalve functionaliteit ook kijken naar duurzaamheid en draagcomfort.
Zit het mondkapje niet te strak of te los en ademen ze goed, voorbrildragers zijn mondkapjes met extra neusbeugel het meest prettig omdat de bril dan niet beslaat. Qua duurzaamheid is het belangrijkste dat ze vaak in de wasmachine kunnen zonder dat ze stuk gaan. En daarnaast dat ze van een goed gecertificeerd materiaal gemaakt (bijvoorbeeld Oeko-tex).