Wegwerpmondkapjes: Een bescherming voor ons maar een bedreiging voor de natuur

Wegwerpmondkapjes bescherming voor ons bedreiging voor natuur

Het is je waarschijnlijk wel op gevallen dat iedereen massaal mondkapjes begint op te zetten om zichzelf te beschermen. Dit is natuurlijk heel verstandig, alleen belanden deze wegwerpmondkapjes steeds vaker in de natuur.

Een nieuwe afvalberg

Het begint steeds meer op te vallen dat er naast plastic flesjes, bekers en blikjes nu ook veel plastic handschoenen en mondkapjes op de straat te vinden zijn. Mensen willen na gebruik snel weer van de materialen af en gooien deze dan weg op plekken waar ze niet thuishoren. Hierbij wordt vaak vergeten dat het schadelijk is voor mens en natuur om de beschermingsmiddelen op straat te gooien. Bovendien breken sommige hiervan nooit helemaal af. Daarnaast spoelen veel mensen de wegwerpmondkapjes door het toilet om ervan af te zijn. Via de toiletten en rioolputten belanden de mondkapjes tussen het afval. Hierdoor vinden afvalwerverwerkers sinds de coronacrisis steeds vaker gebruikte beschermingsproducten in afvalstromen waar ze niet horen. Zo komen ze veel terecht rondom parkeerplaatsen, supermarkten, parken en benzinestations. Deze afvalverwerkers voelen zich hierdoor ook nog eens onveilig, omdat ze bang zijn via de weggegooide beschermingsproducten het coronavirus op te lopen. Het wordt dan ook afgeraden de mondkapjes van anderen op te rapen, waardoor er een nieuwe afvalberg wordt gevormd.

Wegwerpmondkapjes bescherming voor ons bedreiging voor natuur - voorbeelden

“Een bedreiging voor de natuur”

Op deze manier zorgen de beschermende middelen voor enorme verstoringen in het zuiveringsproces en voor schade aan het milieu, wat natuurlijk erg zonde is. De wegwerpmondkapjes vormen een bescherming voor ons, maar zijn tegelijkertijd een bedreiging voor de natuur. Door de vele wegwerpmondkapjes ontstaat er dus een nieuw afvalprobleem.

Een wereldwijd probleem oplossen

Dit zwerfafval probleem is niet alleen in Nederland het geval. Over heel de wereld blijkt dit nieuwe probleem zich voor te doen. Zo zijn ook landen als België, Duitsland, Italië, Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada druk bezig dit probleem tegen te gaan. In plaats van het probleem tegen te gaan, kan het probleem ook voorkomen worden.  Door herbruikbare mondkapjes te gebruiken in plaats van wegwerpvarianten, ontstaat er minder afval en wordt er minder schade aangericht aan de natuur. Bescherm dus jezelf, een ander en de planeet door een herbruikbaar mondkapje te gebruiken!

Remask is partner van:

MVO Nederland partner
Wij zijn een social enterprise

Remask is onderdeel van Retulp Production BV.
© 2022 Remask.nl